Rejseblog

UDDRAG FRA MIN REJSEBLOG

______________________

If you're walking down the right path and you're willing to keep walking, eventually you'll make progress.

 

Barack Obama


Offentliggjort af Gitte Jespersen · 11. oktober 2015 · 

Den 29. september 2015 forlod jeg København, uden at vide min endelig desti-nation eller hvor jeg ville ende op med at bo. Jeg forfulgte en drøm om at gøre en forskel i unge piger og kvinders liv i Kenya, da Kenya fortsat er et land hvor kvinder er undertrykte og selv de mest naturlige ting forsat er tabu.

For at gøre en lang historie kort, endte jeg i den dybeste slum. De første par dage kunne jeg grine af hvor absurd det hele var, især manglen på toilet, bad, køkken, elektricitet, var noget af en udfordring, men også snavset, affaldet og den totale mangel på hygiejne alle steder, nærmest lammede mig. Og virkeligheden indhenter mig hurtig og inden den første uge, var jeg nærmest i panik. For mig og sikkert nok, det meste af Danmarks befolkning, er hygiejne og rengøring noget vi får ind med modermælken. Men i slummen er de fleste født og opvokset i skraldet.

De har aldrig lært at vaske hænder. Toilettet består af et dybt hul og et skur der bygget rundt om det. De færreste bruger papir eller vasker sig. De sætter sig ganske enkelt og gør hvad de nu skal og trækker så bukserne op igen.

Alle giver hinanden hånden som hilsen og alle vil især hilse på mig, som den eneste hvide. Det tog mig ikke mange dage, før jeg forstod denne totale mangel på almindelig hygiejne. Og herfra begyndte panikken at brede sig. På 10. dagen var jeg parat til at kaste håndklædet i ringen og jeg var faktisk inde og finde en flybillet hjem, men da jeg så hvor kede alle blev, kunne jeg bare ikke give op. De lever i det her, hver dag og jeg kom jo for at gøre en forskel. Så jeg kæmper med at holde ud og forsøger at give dem små ændringer hver dag, til at forbedre forholdene i slummen. Om jeg kan udholde det i de 2 måneder, som jeg havde planlagt, er jeg ikke sikker, men jeg vil gøre mit bedste!

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 25. oktober 2015 · 

I går var jeg i fængsel hele dagen. Det var noget af en oplevelse. Ikke helt som danske fængsler. Jeg var sammen med ca 50 studerende, Milcah og Bonface. Vi skulle lave chapati ( lidt ligesom pandekager, bare en dej som man ruller tynd som en pizza) til ca 1000 indsatte og deres familier. Desværre tog de vores telefoner, så jeg har ikke er eneste billede😟. 

En gang om året får fangerne en dag sammen med deres familier, lidt lige som en picnic, med underholdning, dans og et band.

Vi var der kl 10 og blev først færdige kl 17 og så skulle vi dele ud til alle fangerne. Der var så meget tumult over lidt mad, at vagterne måtte trække stavene😳 bagefter måtte vi tøser ellers igang med at 👋🏻👍🏿👊✋🏽 😂

Mzungu er det første ord man lære her i Kenya. Det er lidt det samme hvis vi stilet os op og råbte "neger" efter en sort, men de mener det ikke som en fornærmelse. Nogle af de studerende spurgte mig faktisk om jeg ville kaldes mzungo eller Gitte 😬. Aldrig har jeg fået så mange spørgsmål. Jeg blev bombarderet fra alle retninger. Mest om hvordan der var i Danmark og om hvor gammel man skulle være for at få lov til at have en kæreste! Alt i mens at de lavede de mest åndssvage frisure på mig😳 de synes jeg har det flotteste hår 😂, de har åbenbart ikke set andet! 

Vi var hjemme kl 9 om aftenen. Godt trætte og fordi jeg ikke ville spise maden i fængslet, synes de lige at de ville introducere mig til noget nyt mad, meget svært at komme uden om, når ens mave knurre. Det var bedre end det ser ud!

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 21. oktober 2015 · 

Dagen i dag har bestået af nogle rystende oplevelser. Jeg blev vækket af højrøstet skænderi mellem min nabo og hendes 12 årige søn. Det udviklede sig til slag, mange slag og gråd og til sidst dissideret skrig. Og selvom jeg jo ikke burde blande mig, blev det bare for meget for mig. Jeg flåede min dør op og så hende stå og holde fast i ham, samtidig med at hun slog ham med et bælte 😳 alt i mens Martin, Milcah's 15 årige søn, forsøgte at tale hende til fornuft. Da hun så mig, kom hun åbenbart til fornuft, for hun tog sin søn indenfor igen. 5 min efter gik hun og sang. Jeg tænker, hvor fanden gik det galt oven i hendes hoved!

Det mest triste er hvorfor han fik bank. Han var blevet sendt hjem fra skole fordi hans mor ikke havde betalt hans skolepenge. Han kommer så hjem og siger til hende at hun skal betale dem fordi han vil i skole. Hun siger så at hun ikke har pengene og derfra udvikler det sig. Her til aften fik han så en omgang til, denne gang af en onkel, dog ikke med et bælte, men det gør vist ikke den store forskel. Stakkels dreng, mit hjerte bløder for alle de triste skæbner i slummen.

Hvor skal vi prise os lykkelige over at leve i Danmark.

Selvom skolen op til 8. klasse hedder sig at være gratis, er korruption så stor en del af den af de fleste vælger at sende børnene i privatskole. Det er i længden billigere. Fx kræver de offentlige skoler at børnene skal betale ca 30kr om md for at gå på toilettet (de der er så heldige at have et arbejde tjener omkring 800-1000kr om mdr) Alle skal have skoleuniformer. Derudover skal de betale for at gå til eksamen i samtlige fag i slutningen af hvert semester. Hvis de ikke gør det, kan de ikke komme op i næste klasse.

En ung mand på 25 døde i dag af AIDS. Som Milcah siger, det vil nok betyde at de fleste vil bruge kondom i dag og i morgen, men så glemmer de alt om det igen. De er mere bange for graviditet end HIV/AIDS.

Og så så jeg en mand der lagde sig på alle fire og drak direkte fra kloakken, der løber langs eller igennem samtlige gader! Føj føj føj

Alt i alt, en hovedrystende dag😦

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 1. november 2015 · 

Seksualundervisning på et andet børnehjem. Her skal vi ikke forklare at det ikke er storken der kommer med børnene, nej her tror de alle, at de bliver købt i supermarkedet.  😂

Igen er selv den mest basale hygiejne mangelfuld, så derfor starter vi altid med simpel håndvask MED SÆBE, og hvordan de skal vaske sig og holde sig rene, når de har menstruation. I Kenya er det direkte skam-fuldt at menstruere og pigerne gør alt for at skjule det. De vasker i skjul deres "bind" (som består af gamle tøjrester og gemmer dem under deres madrasser.  Næste morgen tager de de halv våde "bind" på. 😳

De bliver drillet i skolen og drengene ligefrem håner dem hvis de finder ud af en pige har menstruation.

Jeg er ret chokeret over både piger og drenges holdninger over for hinanden, så jeg tænkte at jeg måtte spørge Martin og Bonface om deres holdning til piger når de har deres menstruation. 🙀 De var lige ved at kaste op, bare ved tanken, at være i samme rum med dem. "De stinker som rådden fisk" sagde de og var virkelig onde, så jeg måtte lige give dem en lektion i pigers følsomme og hormonforstyrret sind, når de har menstruation og hvad de bestemt ikke har brug for, fra dumme uvidende drenge. Men jeg har godt nok aldrig hørt nogle i Danmark sige at man kan lugte, når en pige har menstruation. Igen må det simpelthen være deres totale mangel på hygiejne!

Vi fik også vist både pigerne og senere på aftenen drengene, billeder af alle de kønssygdomme vi kunne komme på. Puha det er ikke for sarte sjæle, så jeg tror ikke der er nogle af dem, der nogensinde har sex uden kondom, hvis de overhovedet kommer til at have det, efter de billeder😂

Næste gang skal vi lære dem, selv at lave bind, ud af gamle håndklæder og stof. Mange af dem har ingen mulighed eller midler til at købe bind.

Der er ingen hernede der har hørt om tampax og her taler jeg ikke om pigerne. Voksne mennesker har aldrig hverken set eller hørt om tampax. Så jeg måtte google og vise dem billeder og forklare. De var nær ved at besvime, da jeg fortalte at man skulle putte den derop og lade den sidde. Jeg får godt nok ikke bare rykket mine grænser, men bestemt også deres😂

Vi havde en fantastisk dag i Mombasa med at undervise teenager piger i, hvordan man selv kan lave bind. Og mens de syede og efter jeg havde forvist mændene, brugte jeg over to timer på at lære dem om bien og blomsterne. De er nu de mest oplyste piger i Kenya. Fantastisk følelse at gå derfra og se at disse piger nu føler at de faktisk har nogle rettigheder, viden og ikke bare bliver nødt til at finde sig i alt hvad mændene prøver at bilde dem ind.

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 16.april 2018 · 

Jeg havde lavet et laaaaang opslag (som forsvandt da jeg offentliggjorde det, så jeg har haft lidt svært ved at tage mig sammen til at lave det igen), om vores tur i Majoni Mtwapa i Mombasa. Det er den lille landsby hvor vi var sidste år. (Den organisation som Bonface samarbejder med). 

Vi ankom sent fredag aften efter en hel dags rejse. Lørdag morgen tog vi afsted til Williams organisation. Her delte vi os, så jeg snakkede med pigerne og de unge mødre og Bonface lavede tegne konkurrence med de mindre børn.

Det var så dejligt at se alle pigerne igen og jeg fik en overvældende velkomst og en masse krammer. De blev så glade for bindene. De havde alle sammen brugt de bind de havde lavet sidste gang jeg besøgte dem og de var alle enige om at de var langt bedre end alt andet de før havde brugt. Sidst havde jeg vist dem en menstruations cup som især de unge mødre var meget interesseret i. Jeg havde derfor købt nogle på eBay som jeg fik sendt til nogle af dem, som de havde afprøvet. Det havde hurtigt rygtes i hele landsbyen hvor fantastisk den var og hvor mange penge de kunne spare på bind ved at bruge den. Så nu var der så mange der gerne ville have den, selv teen pigerne. Her i Mombasa er de meget lettere at tale med. De er åbne for nye ting og modtagelige på en hel anden måde end i Soweto. Det endte med at jeg måtte love at købe en masse cup'er til dem og komme tilbage med flere bind. William spurgte mig om jeg ikke ville komme og blive et par dage næste gang og undervise både teen pigerne og drengene. De har så store problemer med at de helt unge piger bliver gravide, fordi hverken forældrene eller skolen, snakker om beskyttelse med dem. 

Efter en lang dag hos William, som i øvrigt er en fantastisk mand som tager sig af alle børnene i landsbyen (tænk at have sådan et overskud), gik turen tilbage til Njali, hvor vi skulle mødes med en anden mand som havde hørt om vores projekt. Det endte med at han inviterede os på aftensmad sammen med et par af hans venner 👍😊 og det endte med at blive rigtigt hyggeligt.

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 20. april 2018

I dag har vi været på besøg hos Bedsidha Childrens Home. De er flyttet fra Kawest, hvor Soweto også ligger, til ca. 100 km længere op i landet. Ud til et ret ødet område. Men der var virkeligt smukt og masser af frisk luft, ikke som her i Nairobi.

Der var meningen at jeg selv skulle derud.  Men i sidste øjeblik fik Bonface at vide at han ikke skulle arbejde fredag, så han tog med. Kamau som driver børnehjemmet er en virkelig fin fyr med hjertet på rette sted. Han har arbejdet hårdt for at give disse børn et hjem.

Pigerne tog rigtig godt imod bindene. Desværre var der ikke nok og vi endte med kun at kunne give dem 3 hver. Langt fra nok, men bedre end ingen ting. Der var 30 piger og fordi de er SÅ generte kan man ikke få en lyd ud af dem. Det gør undervisningen meget svær. Jeg sendte Bonface ud i den tro at de måske ville åbne lidt op. Det var en fejl, fandt jeg ud af til sidst, da han kom ind og overtog den sidste del om kønssygdomme. Han har en måde at fortælle på, så pigerne fniser. Og da han begyndte at vimse rundt og forsøge at forstille fyre der ville forsøge at forføre dem, måtte selv jeg give efter. Ikke at han fik dem til at sige noget, men jeg tror de lyttede mere efter fordi det var helt nede på deres plan. Jeg havde aldrig gættet hvorfor der er så mange der bliver gravide. Det er bl.a. fordi drengene lokker dem med sodavand og chips hvis de lige giver dem lov til "at stikke den ind" så at sige.

Kan godt fortælle jer, det er en hel anden verden. Kan godt forstå de kigger vantro på mig når jeg forklarer ting ud fra en vestlig verden😅 åh gud jeg er så lang fra deres virkelighed, men håber alligevel at de vil huske bare nogle af de ting jeg fortæller dem.

54432559_323307628322022_8245951430062505984_n
54278143_323308028321982_623704211443417088_n
54233822_323307501655368_2884102635554603008_n
54255111_323307564988695_1749627706246430720_n (1)
20190315_155416

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 17. marts 2019 · 

Så har vi besøgt den første skole og delt bind ud. Det blev en smule overvældende, da de havde over 100 piger de gerne ville have vi underviste. Så vi blev nød til at sortere 5 og 6 klasserne fra. Så vi endte op med 58 piger. De forstod heldigvis engelsk. Jeg underviste i 2 1/2 time og det gik rigtigt godt, når jeg bare lader være med at læse op fra mine papirer. Så bliver jeg alt for nervøs, men når jeg bare taler fra hjertet, så brænder jeg så meget for det, at det bare strømmer ud. Så kan det godt være at jeg glemmer noget, men så får jeg noget andet med i stedet.
Vi var så lettede over at finde ud af at kun 5 piger ud af 58 var blevet omskåret. Så her var der virkelig håb. Vi brugte lang tid på FGM og også voldtægt, da raten er 25% i Rift Vally. Faktisk den højeste i Kenya og så mener man kun at 1 ud af 20 voldtægter bliver meldt😳. Til sammenligning er raten i DK 1,7%. En anden ting de virkelig havde brug for at få forklaret var deres cyklus. Den anede de intet om. Så jeg forklarede dem meget grundigt om hvornår de kunne blive gravide og hvornår det ikke var muligt. Så håber jeg at de måske selv kan kontrollere bare lidt, hvor mange børn de vil have.
Det blev endnu en lang dag, da vi tog afsted kl 8 og var hjemme kl 18.30. Det var den meste bumpede og støvet vej at i ikke vil tro det, og så i en matatu. Jeg klager i hvert fald aldrig mere over et lille hul i vejen derhjemme😅. Jeg havde lovet at lave spaghetti og kødsovs til Lydia og hendes søn, da vi kom hjem og så sad vi og hyggede lidt med at kigge billeder på min telefon. Og så var det godnat.

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 16. marts 2019 · 

Det var en fantastisk givende dag i fredags sammen med Rikke Thybæk Hansen. Vi skulle undervise en gruppe Maasai kvinder om konsekvenserne ved kvindeligomskæring.
Først kunne de ikke se det store problem med at skære klitoris af, da den jo vokser ud igen🤔 og de synes dem hvor de syede hele vaginal sammen er meget værre, så de synes ikke deres har nogle betydninger. Men efterhånden som vi talte og især da Rikke fortalte om konsekvenserne, begyndte de at forstå hvor alvoligt det er. Det sidste der skulle til for at overbevise dem, var at vise dem et billedet af en hel vagina. Den synes de simpelthen var så smuk 😅 så det var slut med at skære i den lovede de os.
Vi fik simpelthen gåsehud da det endelig gik op for os hvad de havde sagt. Vi havde aldrig drømt om at det faktisk ville lykkes os at få dem til at droppe FGM.

53769954_323460758306709_3099489369933742080_n
54256098_323460731640045_8096504748758269952_n
54433048_323460911640027_365207215277080576_n
54279330_323460834973368_9078219498212818944_n
53923239_323896161596502_3586986974281465856_n

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 22. marts 2019 · 

Så blev der delt bind ud igen og undervist for mere end 100 teenager, denne gang både piger og drenge, da vi kun havde fået 2 timer.
Da de alle er fra Masai stammen, underviste vi også i FGM. Bagefter fik de lov til at skrive spørgsmål til os. Til trods for at vi havde pointeret ret kraftigt hvad der var myter, fik vi stadig spørgsmål som "hvis man er blevet cut, vokser klitoris så ud igen" og "er det rigtigt at man kan få cancer af kondomer". Fordi det var blandet piger og drenge, var der en del fnisen og da jeg viste dem et kondom og forsøgte at få dem til at røre det, gik det helt galt😅. Men vi kom igennem og til sidst lod vi drengene gå og fortsætte med at vise pigerne en film om FGM og så delte vi bind ud. Det blev til endnu en lang dag. Klokken var over 19 før vi var hjemme. Det tager så lang tid at komme ud til de øser områder, da der ingen rigtige veje er endnu og der er så meget støv, at man har svært ved at trække vejret.

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 15. oktober 2019 · 

Så er vi endelig i Mombasa og kæmpede os ud med al vores bagage som de sidste med en belægning min kuffert ikke kunne rulle på. Vi har så meget brug for en bil🙄

54521982_325436728109112_7925216573910941696_n
54522151_325436548109130_6318904586232922112_n
54523487_325437164775735_7514395951251849216_n
55759920_325437081442410_8005077449215836160_n (1)
54521428_325436778109107_4925935542681468928_n
54462607_325436968109088_8562910434435268608_n (1)
54379016_325436878109097_6229310962847973376_n

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 18. marts 2019 · 

Jeg manglede lige at give jer en opdatering på undervisningen af drengene. Der var 51 drenge. Igen sorterede vi 5 og 6 klasserne fra, da jeg jo fortæller dem alt. Ikke at de ikke,skal vide det, men tror altså ikke man er parat til at høre alt når man er 11-12 år. Og det ville også blive alt for mange at undervise på én gang.
Jeg fortæller piger og drenge det samme, men går hurtigere over den kvindelige anatomi og menustration, når det er drengene. Tilgængelig fik de skåret andre ting ud i pap, bl.a. omkring voldtægt, der som nævnt før er 25%. Jeg forsøgte at fortælle dem hvad det gør ved en pige og hvordan det kan ødelægge resten af hendes liv. Som jeg sagde til dem, i er de næste der vil voldtage pigerne. Det berørte dem en del. Kondomer var en anden ting jeg ikke bare skar ud i pap, men hamrede i med 7 tommer søm. Jeg sagde til dem (😮 ikke noget jeg ville have sagt i dk og sikkert ikke hvis jeg havde vist at inspektøren sad der😅) men hvis i skal være sådanne nogle røvhuller og voldtage piger, så sørg for i det mindste at bruge kondom ikke mindst for jeres egen skyld, i ved jo ikke om der er andre der har voldtaget den stakkels pige før, men måske hun stadig har mulighed for at fortsætte sit liv og uddannelse, hvis hun ikke bliver gravid.
Bagefter kom der rigtig mange spørgsmål, de fleste omhandlede mærkelige myter som, er det rigtig at hvis man røre ved en piges bryster så vokser de? Hvis man har sex med en dyr, kan det blive gravid 😳. Kan sex "be sweet" her kalde de ting der er godt "sweet". Her måtte jeg pointerer, at hvis de forsætte med at skære klitoris af deres piger, ikke sørger for at de også havde lyst, ville der nok ikke være den store chance for dem at få et godt sexliv (hvordan man sørget for det, havde jeg også skåret ud i pap😅).
Efter jeg var færdig gik inspektøren op og begyndte at tale. Først tænkte, yes vi er på den samme sige. Han talte om at ingen andre ville have fortalt dem så meget om sex eller vise dem et kondom og ikke mindst give dem et. Så begyndte han at tale om hvordan kondomer er 99% sikre, men så begyndte han at ævle om hvordan den 1% kan give dem aids, så var vi tilbage til at prædike "ingen sex før ægteskab". Det er så meget op ad bakke🤨 håber at de husker mine ord bedre.

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 12. oktober 2019 · 

Så er vi i gang🤗 med disse kvinder vil vi gøre en forskel

72537971_431378967514887_4680232042909138944_o
73010648_431379420848175_4613211440487071744_o (1)
73022064_431379174181533_6936887098079182848_o
75291709_431379134181537_6871809895344111616_o
73316591_431379557514828_8590201734670843904_o

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 26. oktober 2019 · 

For første gang har vi undervist mødre til nogle af de teenpiger, som har modtaget både undervisning og cup'er. Det bli'r så spændene at komme tilbage på min næste tur og høre om de nu er på "the same page" og om måde mor og datter har lært at bruge menstruations cup'en.
Jeg sidder bare tilbage med et stort julegave ønske "En gennemsigtig skede attrap" 😂 gad vide om det nogensinde har været på en ønskeliste?

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 19. oktober 2019 · 

Igår fik vi feedback på nogle af de bind Bonface havde med hjem i sommers, som han donerede til en skole i kilifi. Igen var der kun positive feedback. Selv om du tilbød at give dem penge til bind, ville de hellere bruge de genanvendelige. Vi introducerede dem for cup'en, som de først kiggede meget vantro på, men ret hurtigt kunne de se fordelene. Da jeg spurgte om der var et par stykker der måske havde lyst til at prøve dem før os, var der en del der rækte hånden op. Vi udvalgte 3 og gav dem en grundig undervisning og venter spændt på feedback.

73358355_436848983634552_5583818137498812416_n (1)
73176616_436849690301148_228634926075871232_n
73269120_436849146967869_7827238594543616_n
73262654_436849583634492_1867161960202633216_n
73054742_436849363634514_4253839711375720448_n
73143799_436849316967852_8897939963950137344_n (1)
72944668_436852663634184_8422437305611976704_o
73143799_436849316967852_8897939963950137344_n
55782375_329140804405371_7254019254058483712_n
BABY

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 31. marts 2019 · 

I går havde jeg så den sidste undervisning og uddeling af bind. Jeg fik desværre ikke taget så mange billeder, da vi pludselig var i tidsnød. Det er ikke aller der forstår at fatte sig i korthed. Vi besøgte Bethsaida childrens home, et sted jeg har været flere gange før. Jeg er vild med det ægtepar der har det. De har bygget alt op fra bundet, med hjertet det rigtige sted. Alle børnene regner dem for at være deres forældre. Af alle de steder jeg har besøgt, har jeg aldrig set så meget kærlighed. De elsker hver og én af de børn de har taget til sig❤
Det er dog ikke alle børnene der høre til her, da alle have fået lov til at invitere venner. Vi endte med mange interessante spørgsmål😊
Det var så min sidste opdatering for denne gang. I morgen er sidste dag. Den skal jeg tilbringe med min nabo Rose, som exportere grøntsager. Hun har sin egen farm, som vi skal ud og besøge, så jeg kan håndplukke avokadoer til at tage med hjem

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 17. oktober 2019 · 

Feedback og undervisning af både piger og drenge. Denne gang uden lære. Så gik det.meget lettere
De åbnede op og stillede en masse gode spørgsmål, men det allervigtigste var at vi fik en fantastisk feedback + 2 unge piger der rigtig gerne ville afprøve teen cup'en for os. Hvis det lykkes for dem, er stort set alle pigerne friske på at afprøve dem. Må sige dagen blev mere positiv en vi havde turde håbe på. En meget lang dag. Vi kom først hjem 21.30. I morgen går turen videre til malindi. Vi gruger allerede over at skulle rejse med alle de tasker 😅

73097187_429608834358567_5133571600553082880_o
73423408_429607694358681_1705154647041245184_o
72893707_429608724358578_3490918898151194624_o
72463240_429607757692008_662739940836114432_o
72563211_429608281025289_7362698685609672704_o
72607283_429608211025296_8494196008580808704_o
72557087_429608141025303_4544079591056080896_o
72431279_429608011025316_3365578167472357376_o
74930261_433892003930250_4307036132626923520_o (1)

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 22. oktober 2019 · 

Idag efter at have undervist pigerne, sad der en masse drenge udenfor som var meget interesseret i hvad vi underviste i, så jeg besluttede at give dem en speed version og samtidig dele kondomer ud. De var hvad man vil kalde mere end interesseret😅 på er tidspunkt var de næsten ved at trampe på mig. En smule overvældende og ikke hvad jeg lige havde forventet. Vi fik en god snak og jeg gik derfra med en rigtig god følelse af at jeg måske havde plantet er par frø til et bedre ægteskab for dem senere hen + reddet et par piger fra en uønsket graviditet. Fedt at undervise i en fuldstændigt uformel sammenhæng, hvor ingen er for generte til at stille spørgsmål. Jeg vil undlade, at fortælle hvilke spørgsmål jeg fik, men de var mange og meget detaljeret og til tider lidt for personlige 😂 . Næste gang bliver vi nødt til at sætte tid af til drengene også!

Moja - Stitch for education er sammen med Farida Farida.

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 11. november 2019 · 

I dag gav vi vores sidste undervisning for denne gang i Mathara slum. Det er begyndt at køre lidt på rutinen og vi ved hvem der siger hvad, eller næsten😅 for der er aldrig 2 steder der forløber ens. Vi havde 200 bind med og havde forventet at donere alle sammen væk idag, men det hele tog pludselig en meget uventet drejning, da jeg viste dem menstruations cup'en. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troede at de alle sammen ville vælge cup'en frem for bindene, men det gjorde de😃. De forstod uden nogen som helst overtalelse fordelene ved cup'en. Så surprise, pludselig stod vi tilbage med alle de bind vi havde gemt til Farida. Så nu har de et "lager" af både bind og cup'er, til de piger der ikke kunne være der pga. en eller anden begivenheder de var til. Jeg giver trygt opgaven og mit materiale videre til Farida. Jeg ved hun vil gøre et godt arbejde med at undervise pigerne uden mig og at hun og Bonface vil forsætte med at arbejde sammen, når jeg tager hjem👍. Det er fantastisk at føler at man giver noget videre og arbejdet kan fortsætte uden jeg behøver at være her😃
PS! De her bind som Farida holde, er de bind Mary Consolata Namagambe fra She For She har doneret ❤ Tak Mary😘

DSC02161
DSC02364
DSC02195
DSC02368
DSC02244
DSC02343
DSC02307
DSC02272
DSC02304
DSC02318
DSC02325
DSC02301
DSC02255
DSC02241
DSC02351
DSC02401
DSC02372
91506618_541440943175355_717899016112701440_n
91761574_541441183175331_8800063818257399808_n
91717633_541441153175334_7018397163516329984_n
91557508_541441353175314_5222839180085690368_n
91707709_541441036508679_3663852414840078336_n (1)
90300869_531190534200396_8142633487791292416_n
91707709_541441036508679_3663852414840078336_n

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 31. marts · 

En ting vi havde glædet os så meget til på denne tur til kenya, var at undervise med vores nye materiale som der er er blevet givet støttet til fra Merkur Andelskasse. Selve posterne var blevet så gode. Standeren som de skulle hænge på, gav os dog lidt udfordringer, så der skal lige laves lidt justeringer før vi er tilfredse.
Selv om det kun blev til en dags undervisning, gik det over alt forventning. Vi følte at vi kom igennem med vores budskab om konsekvenserne af kvindelig omskæring. Vi underviste også mændene som var så interesseret og faktisk meget imod FGM. Vi glæder os så meget til at komme igen og fortsætte vores arbejde.

Gennem COVID-19 pandemien har Soweto Youth Initiative, med Bonface i spidsen, ufortødent fortsat Moja's arbejde, både i slummen, men også i andre dele af Kenya, hvor nøden var størst.

240173334_574219960658141_5135705185325591170_n
240699192_550625589322941_1068737867162011644_n
239581913_4584803484865271_3325598832428029122_n
240130460_2986459454975612_6608181954899688560_n
240152201_168094835338365_1320656701280145592_n

Moja - Stitch for education

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 23. august 2021 · 

I denne uge, har Moja sponceret en tur til Bonface fra Soweto Youth Initiative. Turen går til Mombasa, for at undervise og donere genanvendelige bind i Moja’s navn (da det af gode grunde ikke har været muligt at rejse i meget lang tid). På min sidste rejse, måtte vi jo efterlade alle bind og menstruations kopper i Kenya. Det er disse, Bonface har brugt til at udføre Moja’s arbejde for os. Turen går til en del skoler, som vi allerede samarbejder med, men også et par stykker, hvor Moja aldrig har været. Her er lidt fra én af de kendte skoler.

240324989_395695651914677_8185573913578029825_n
121305329_1649703905190221_6800675367335992363_n
121462854_1649703851856893_4184666055435753474_n
121341224_1649703745190237_6871522819840220192_n
121456589_1649703828523562_5775887487519349265_n
121448384_1649703791856899_2322232502652432884_n

Soweto Youth Initiative 8. marts 2021 

På Kvindernes internationale kampdag

 var Moja i form af Bonface fra SYI klar med undervisning og donationer for at slå et slag for kvindekampen i Kenya

239621226_386284796545985_8518511054897094202_n
239888370_425002328931231_7754107609369385337_n
239918233_364873445270571_5259588378462444515_n
239692730_2883792708598637_8210448460596028920_n
240165471_807119669959752_2774051476286671660_n
240317765_263121492326724_5554107118429177518_n