Rejseblog

For english "mouse over menu"

UDDRAG FRA MIN REJSEBLOG

______________________

If you're walking down the right path and you're willing to keep walking, eventually you'll make progress.

 

Barack Obama


Offentliggjort af Gitte Jespersen · 11. oktober 2015 · 

Den 29. september 2015 forlod jeg København, uden at vide min endelig desti-nation eller hvor jeg ville ende op med at bo. Jeg forfulgte en drøm om at gøre en forskel i unge piger og kvinders liv i Kenya, da Kenya fortsat er et land hvor kvinder er undertrykte og selv de mest naturlige ting forsat er tabu.

For at gøre en lang historie kort, endte jeg i den dybeste slum. De første par dage kunne jeg grine af hvor absurd det hele var, især manglen på toilet, bad, køkken, elektricitet, var noget af en udfordring, men også snavset, affaldet og den totale mangel på hygiejne alle steder, nærmest lammede mig. Og virkeligheden indhenter mig hurtig og inden den første uge, var jeg nærmest i panik. For mig og sikkert nok, det meste af Danmarks befolkning, er hygiejne og rengøring noget vi får ind med modermælken. Men i slummen er de fleste født og opvokset i skraldet.

De har aldrig lært at vaske hænder. Toilettet består af et dybt hul og et skur der bygget rundt om det. De færreste bruger papir eller vasker sig. De sætter sig ganske enkelt og gør hvad de nu skal og trækker så bukserne op igen.

Alle giver hinanden hånden som hilsen og alle vil især hilse på mig, som den eneste hvide. Det tog mig ikke mange dage, før jeg forstod denne totale mangel på almindelig hygiejne. Og herfra begyndte panikken at brede sig. På 10. dagen var jeg parat til at kaste håndklædet i ringen og jeg var faktisk inde og finde en flybillet hjem, men da jeg så hvor kede alle blev, kunne jeg bare ikke give op. De lever i det her, hver dag og jeg kom jo for at gøre en forskel. Så jeg kæmper med at holde ud og forsøger at give dem små ændringer hver dag, til at forbedre forholdene i slummen. Om jeg kan udholde det i de 2 måneder, som jeg havde planlagt, er jeg ikke sikker, men jeg vil gøre mit bedste!

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 25. oktober 2015 · 

I går var jeg i fængsel hele dagen. Det var noget af en oplevelse. Ikke helt som danske fængsler. Jeg var sammen med ca 50 studerende, Milcah og Bonface. Vi skulle lave chapati ( lidt ligesom pandekager, bare en dej som man ruller tynd som en pizza) til ca 1000 indsatte og deres familier. Desværre tog de vores telefoner, så jeg har ikke er eneste billede😟. 

En gang om året får fangerne en dag sammen med deres familier, lidt lige som en picnic, med underholdning, dans og et band.

Vi var der kl 10 og blev først færdige kl 17 og så skulle vi dele ud til alle fangerne. Der var så meget tumult over lidt mad, at vagterne måtte trække stavene😳 bagefter måtte vi tøser ellers igang med at 👋🏻👍🏿👊✋🏽 😂

Mzungu er det første ord man lære her i Kenya. Det er lidt det samme hvis vi stilet os op og råbte "neger" efter en sort, men de mener det ikke som en fornærmelse. Nogle af de studerende spurgte mig faktisk om jeg ville kaldes mzungo eller Gitte 😬. Aldrig har jeg fået så mange spørgsmål. Jeg blev bombarderet fra alle retninger. Mest om hvordan der var i Danmark og om hvor gammel man skulle være for at få lov til at have en kæreste! Alt i mens at de lavede de mest åndssvage frisure på mig😳 de synes jeg har det flotteste hår 😂, de har åbenbart ikke set andet! 

Vi var hjemme kl 9 om aftenen. Godt trætte og fordi jeg ikke ville spise maden i fængslet, synes de lige at de ville introducere mig til noget nyt mad, meget svært at komme uden om, når ens mave knurre. Det var bedre end det ser ud!

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 21. oktober 2015 · 

Dagen i dag har bestået af nogle rystende oplevelser. Jeg blev vækket af højrøstet skænderi mellem min nabo og hendes 12 årige søn. Det udviklede sig til slag, mange slag og gråd og til sidst dissideret skrig. Og selvom jeg jo ikke burde blande mig, blev det bare for meget for mig. Jeg flåede min dør op og så hende stå og holde fast i ham, samtidig med at hun slog ham med et bælte 😳 alt i mens Martin, Milcah's 15 årige søn, forsøgte at tale hende til fornuft. Da hun så mig, kom hun åbenbart til fornuft, for hun tog sin søn indenfor igen. 5 min efter gik hun og sang. Jeg tænker, hvor fanden gik det galt oven i hendes hoved!

Det mest triste er hvorfor han fik bank. Han var blevet sendt hjem fra skole fordi hans mor ikke havde betalt hans skolepenge. Han kommer så hjem og siger til hende at hun skal betale dem fordi han vil i skole. Hun siger så at hun ikke har pengene og derfra udvikler det sig. Her til aften fik han så en omgang til, denne gang af en onkel, dog ikke med et bælte, men det gør vist ikke den store forskel. Stakkels dreng, mit hjerte bløder for alle de triste skæbner i slummen.

Hvor skal vi prise os lykkelige over at leve i Danmark.

Selvom skolen op til 8. klasse hedder sig at være gratis, er korruption så stor en del af den af de fleste vælger at sende børnene i privatskole. Det er i længden billigere. Fx kræver de offentlige skoler at børnene skal betale ca 30kr om md for at gå på toilettet (de der er så heldige at have et arbejde tjener omkring 800-1000kr om mdr) Alle skal have skoleuniformer. Derudover skal de betale for at gå til eksamen i samtlige fag i slutningen af hvert semester. Hvis de ikke gør det, kan de ikke komme op i næste klasse.

En ung mand på 25 døde i dag af AIDS. Som Milcah siger, det vil nok betyde at de fleste vil bruge kondom i dag og i morgen, men så glemmer de alt om det igen. De er mere bange for graviditet end HIV/AIDS.

Og så så jeg en mand der lagde sig på alle fire og drak direkte fra kloakken, der løber langs eller igennem samtlige gader! Føj føj føj

Alt i alt, en hovedrystende dag😦

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 1. november 2015 · 

Seksualundervisning på et andet børnehjem. Her skal vi ikke forklare at det ikke er storken der kommer med børnene, nej her tror de alle, at de bliver købt i supermarkedet.  😂

Igen er selv den mest basale hygiejne mangelfuld, så derfor starter vi altid med simpel håndvask MED SÆBE, og hvordan de skal vaske sig og holde sig rene, når de har menstruation. I Kenya er det direkte skam-fuldt at menstruere og pigerne gør alt for at skjule det. De vasker i skjul deres bind og gemmer dem under deres madrasser.  Næste morgen tager de de våde bind på. 😳

De bliver drillet i skolen og drengene ligefrem håner dem hvis de finder ud af en pige har menstruation.

Jeg er ret chokeret over både piger og drenges holdninger over for hinanden, så jeg tænkte at jeg måtte spørge Martin og Bonface om deres holdning til piger når de har deres menstruation. 🙀 De var lige ved at kaste op, bare ved tanken, at være i samme rum med dem. "De stinker som rådden fisk" sagde de og var virkelig onde, så jeg måtte lige give dem en lektion i pigers følsomme og hormonforstyrret sind, når de har menstruation og hvad de bestemt ikke har brug for, fra dumme uvidende drenge. Men jeg har godt nok aldrig hørt nogle i Danmark sige at man kan lugte, når en pige har menstruation. Igen må det simpelthen være deres totale mangel på hygiejne!

Vi fik også vist både pigerne og senere på aftenen drengene, billeder af alle de kønssygdomme vi kunne komme på. Puha det er ikke for sarte sjæle, så jeg tror ikke der er nogle af dem, der nogensinde har sex uden kondom, hvis de overhovedet kommer til at have det, efter de billeder😂

Næste gang skal vi lære dem, selv at lave bind, ud af gamle håndklæder og stof. Mange af dem har ingen mulighed eller midler for at købe bind.

Der er ingen hernede der har hørt om tampax og her taler jeg ikke om pigerne. Voksne mennesker har aldrig hverken set eller hørt om tampax. Så jeg måtte google og vise dem billeder og forklare. De var nær ved at besvime, da jeg fortalte at man skulle putte den derop og lade den sidde. Jeg får godt nok ikke bare rykket mine grænser, men bestemt også deres😂

Vi havde en fantastisk dag i Mombasa med at undervise teenager piger i, hvordan man selv kan lave bind. Og mens de syede og efter jeg havde forvist mændene, brugte jeg over to timer på at lære dem om bien og blomsterne. De er nu de mest oplyste piger i Kenya. Fantastisk følelse at gå derfra og se at disse piger nu føler at de faktisk har nogle rettigheder, viden og ikke bare bliver nødt til at finde sig i alt hvad mændene prøver at bilde dem ind.

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 16.april 2018 · 

Jeg havde lavet et laaaaang opslag (som forsvandt da jeg offentliggjorde det, så jeg har haft lidt svært ved at tage mig sammen til at lave det igen), om vores tur i Majoni Mtwapa i Mombasa. Det er den lille landsby hvor vi var sidste år. (Den organisation som Bonface samarbejder med). 

Vi ankom sent fredag aften efter en hel dags rejse. Lørdag morgen tog vi afsted til Williams organisation. Her delte vi os, så jeg snakkede med pigerne og de unge mødre og Bonface lavede tegne konkurrence med de mindre børn.

Det var så dejligt at se alle pigerne igen og jeg fik en overvældende velkomst og en masse krammer. De blev så glade for bindene. De havde alle sammen brugt de bind de havde lavet sidste gang jeg besøgte dem og de var alle enige om at de var langt bedre end alt andet de før havde brugt. Sidst havde jeg vist dem en menstruations cup som især de unge mødre var meget interesseret i. Jeg havde derfor købt nogle på eBay som jeg fik sendt til nogle af dem, som de havde afprøvet. Det havde hurtigt rygtes i hele landsbyen hvor fantastisk den var og hvor mange penge de kunne spare på bind ved at bruge den. Så nu var der så mange der gerne ville have den, selv teen pigerne. Her i Mombasa er de meget lettere at tale med. De er åbne for nye ting og modtagelige på en hel anden måde end i Soweto. Det endte med at jeg måtte love at købe en masse cup'er til dem og komme tilbage med flere bind. William spurgte mig om jeg ikke ville komme og blive et par dage næste gang og undervise både teen pigerne og drengene. De har så store problemer med at de helt unge piger bliver gravide, fordi hverken forældrene eller skolen, snakker om beskyttelse med dem. 

Efter en lang dag hos William, som i øvrigt er en fantastisk mand som tager sig af alle børnene i landsbyen (tænk at have sådan et overskud), gik turen tilbage til Nyani, hvor vi skulle mødes med en anden mand som havde hørt om vores projekt. Det endte med at han inviterede os på aftensmad sammen med et par af hans venner 👍😊 og det endte med at blive rigtigt hyggeligt.

Offentliggjort af Gitte Jespersen · 20. april 2018

I dag har vi været på besøg hos Bedsidha Childrens Home. De er flyttet fra Kawest, hvor Soweto også ligger, til ca. 100 km længere op i landet. Ud til et ret ødet område. Men der var virkeligt smukt og masser af frisk luft, ikke som her i Nairobi.

Der var meningen at jeg selv skulle derud.  Men i sidste øjeblik fik Bonface at vide at han ikke skulle arbejde fredag, så han tog med. Kamau som driver børnehjemmet er en virkelig fin fyr med hjertet på rette sted. Han har arbejdet hårdt for at give disse børn et hjem.

Pigerne tog rigtig godt imod bindene. Desværre var der ikke nok og vi endte med kun at kunne give dem 3 hver. Langt fra nok, men bedre end ingen ting. Der var 30 piger og fordi de er SÅ generte kan man ikke få en lyd ud af dem. Det gør undervisningen meget svær. Jeg sendte Bonface ud i den tro at de måske ville åbne lidt op. Det var en fejl, fandt jeg ud af til sidst, da han kom ind og overtog den sidste del om kønssygdomme. Han har en måde at fortælle på, så pigerne fniser. Og da han begyndte at vimse rundt og forsøge at forstille fyre der ville forsøge at forføre dem, måtte selv jeg give efter. Ikke at han fik dem til at sige noget, men jeg tror de lyttede mere efter fordi det var helt nede på deres plan. Jeg havde aldrig gættet hvorfor der er så mange der bliver gravide. Det er bl.a. fordi drengene lokker dem med sodavand og chips hvis de lige giver dem lov til "at stikke den ind" så at sige.

Kan godt fortælle jer, det er en hel anden verden. Kan godt forstå de kigger vantro på mig når jeg forklarer ting ud fra en vestlig verden😅 åh gud jeg er så lang fra deres virkelighed, men håber alligevel at de vil huske bare nogle af de ting jeg fortæller dem.

Copyright © All Rights Reserved Moja - Stitch for education

KONTAKT INFORMATION

 

Gitte Jespersen

Formand & Projektansvarlig

 

Email: gitte@moja.dk

 

Tlf: +45 61658070

 

 

 

 

BANK KONTO:

 

Danske Bank konto nr.: 9570 12756275


LINK
SOCIALE MEDIER

 

Facebook

 

Sygruppe

 

Instagram